Morjensta pöytään vaan kaikille!
Teemme riukuja talvella etelähämäläisessä metsässä.
Ilma keväällä on monesti aurinkoinen, mutta kuusimetsä on tiheää että ei meinaa aurinkoa näkyä.
Isompien kuusien alla kasvaa pienempiä kuusia. Kuusi on aika sitkeä kasvamaan vähässä valossakin, se sinnittelee eli se on "kitukasvuista". Tällaiset kitukasvuiset, tasapaksut aluskuuset ovat ihanteellisia aitatolpiksia ja riukuaita-aineiksi.
Tässä esimerkiksi on kuusi joka on jäänyt isomman puun alle ja siinä ei enää ole paljoa oksia jäljellä. Eli väistämättä ihan lähivuosina se tulee kuolemaan. On siis hyvä aika korjata se pois ja tehdä aita-aineiksi.
Ei muuta kun Husku käymään ja karsitaan ensin alaoksien tyngät miehen korkeudelta.
Sitten vedetään puu poikki ihan alhaalta maasta että ei jää mitään korkeita kantoja joihin kompastuu tai puhkovat traktorin renkaita.
-jipia-juu, puu kaatuu!
Sitten vaan oksien karsintaa pitkin vedoin...
Ja sitten katkaistaan riu'ut optimaalisesti huomioiden tuleeko niistä tolppia tai riukuja. Katkonta tehdään henkilökohtaisella ammattitaidolla niin että ei oikein mitään mene hukkaan. Seuraavaksi kasataan puut kasaan ajouran varteen ja ajetaan ne työalueelle odottamaan kuorintaa. Mukavaa ja aika kevyttä hommaa on riukujen teko. Paitsi kovien lumisataiden jälkeen, silloin pitää puita potkia kovasti mutta siltikin lunta tulee niskaan kunnolla...
Laitapa kommentteja ja kysymyksiäsi tähän perään, vastaamme sinulle mielellä.
Mukavaa päivänjatkoa sinulle!
Riukuaita on hyväksytty kansalliseen luetteloon. Katso,Eläväperintö Viki !