top of page
20220615_131744.jpg

Oman aitasi suunnittelu ja tekeminen

Ohjeet ja hinta-arviot jotta onnistut

Haaveesi perinteisen ja hienolla tavalla pihaasi kehystävän aidan tekemiseen on lähempänä kuin koskaan -olethan nyt miettimässä sen konkreettista suunnittelua! Hyvin suunniteltu on jo melkein puoliksi tehty ;)

Kerää ensiksi inspiraatiota haaveesi aitaan etusivultamme jossa on jo monen toteutuneet haaveet kuvina. Seuraavaksi voit:

Aitamallin valinta
Kustannusarvio / tarjous /tilaus
Aidan pystytys

Aitamallin luonnostelu

Aitamalin luonnostelu

Ensiksikin halutessasi voit luonnostella aitaa piirtämällä ja tässä sinulle ohje siihen:

1) Piirrä ensiksi vaakasuoraan maan pintaviiva (1)

2) Piirrä sitten pystysuoraan tolppia (2).  Piirrä ne 1,1 metrin välein. Jos piirrät kaaviota A4-paperille, sopiva mittakaava voisi silloin olla 1:25. Jos sinulla ei ole suhdeviivainta niin tuolla mittakaavalla tolppien väli on 44 mm. Piirrä tolpat 1,8m korkeiksi (yleensä ne on 1,8-2,5m). Samalla mittakaavalla niiden pituus on siis 72mm. Piirrä tolppia pystyyn 5-7 kpl.

3) Piirrä maanpinnan kanssa yhdensuuntainen apuviiva 1,2m:n korkeuteen (3). Samalla mittakaavalla se on 48mm maasta. Aidan korkeus määräytyy tietysti tilanteen/tarkoituksen mukaan. Monesti haikaillaan "liian" korkeaa aitaa. Se ei kuitenkaan ole ensiksikään hyvän näköinen ja toiseksi korkea aita ei pysy niin pitkään pystyssä kuin matalampi.

4) Mieti sitten millaista aitaa olet haluamassa. Ensiksikin aidat nimetään sen mukaan monenko tolppaparin matkalla aitariuku laskeutuu ylhäältä maahan. Ylläolevassa piirroksessa aita on 5-parista; se laskeutuu ylhäältä alas 5:n tolppaparin matkalla, kts numero 4. Mitä useamman tolppaparin matkalla aita laskeutuu alas, sitä loivemmassa aitariu'ut siis ovat. Tyypillisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa on aiemmin tehty jopa 3-parista aitaa ja Länsi-Suomessa jopa 8-parista aitaa.

Toinen asia mikä vaikutaa aidan olemukseen on aitariukujen määrä korkeussuunnassa. Aiemmin aita ykeensä tehtiin eläinten aitaamisen vuoksi, siten siihen vaikutti oliko aitauksessa poroja, lehmiä tai lampaita. Nykyisn monesti aita tehdään ulkonäkösyistä kehystämään omaa tonttia tai puutarhaa. Ylläolevassa on 5 riukua päällekkäin. Tietysti mitä enemmän riukuja on päällekkäin niin sitä enemmän sen teossa on työtä ja aita-aineiden hinta nousee.

Kun olet mielessäsi päättänyt montako parista aitaa haluat ja montako riukua on päällekkäin niin tee seuraavasti. Jaa ensiksi 1,2m (aidan korkeus) päälekkäisten riukujen lukumäärällä. Kaavion aidassa: 1,2m/5 = 0,24m ja se on samalla mittakaavalla noin 10mm. Piirsin sitten toiseen tolppaan vasemmalta riukujaon maasta siihen 1,2m:n korkeudella olevaan apuviivaan. Sitten piirsin vasemman tolpan ylimmän riu'un (4) niin että se tulee viidennen tolppaparin kohdalle maahan. Sitten kaikki muut riu'ut samalla kaltevuudella kohdalleen. Tältä siis näyttäisi 5-riukuinen 5-parinen aita.

Aita-aineiden kustannusarvio

Aita-aineiden kustannusarvio

Alla on 3 erilaista aitaa. Niille kullekin on laskettu suuntaa antava kustannusarvio jotta pystyt paremmin harkitsemaan sopivinta aitaa juuri teille. HInta voi poiketa jonkin verran riippuen esimerkiksi tarvitaanko teroitetut tolpat ja halutaanko tolpat hiillostettuina.

 

 

3-parinen, 4-riukuinen aita (Pohjoisemmassa Suomessa käytetty aita):

Kaisa ja Heikki haluavat mökilleen 25m pitkän aidan. Sen aitariu'ut ja tolpat maksavat yhteensä noin 500 euroa

5-parinen, 5-riukuinen aita:

Anni ja Eero suunnittelevat puutarhansa reunalle 50m pitkän aidan. Sen aitariu'ut ja tolpat maksavat yhteensä noin 1000 euroa

7-parinen, 6-riukuinen aita (Hämeessä ja Länsi-Suomessa käytetty aita):

Mäkelän perhe haluaa piha-alueensa ympärille 100m pitkän aidan. Sen aitariu'ut ja tolpat maksavat yhteensä noin 2100 euroa

aita nro3.jpg

Valittuasi sopivan aitamallin, mene sivu alareunaan ja pyydä tarjous!

Aidan pystytysohjeet

Pystyysohjeet

Oman aidan pystytys on hauskaa ja ei ollenkaan niin vaikeaa kuin ehkä kuvittelee. Se on hyvä syy kutsua kavereita tai sukulaisia kokoon ja tehdä yhdessä.

Aidan pystytys onnistuu helpommin kun tietyt perusasiat on tiedossa.

1. Merkitse aita maastoon

Voit vetää värillisen langan maahan kullekin aidan sivulle. Pigoita naru kireälle niin että se on suorassa. Kannattaa myös vielä mitata ennen aidan tekemistä että aidan kokonaispituus vastaa sitä kuinka pitkälle aidalle olet materiaaleja hankkinut.

2. Aita-aineet valmiiksi

Kuljeta aita-aineet kasoihin lähelle merkittyä aitalinjaa tasaisesti koko aidan pituudelle. Älä kuitenkaan laita sellaisiin paikkoihin jossa ne ovat seuraavaksi esteenä kun alatte aitaa pystyttämään. Tämä on monesti raskain (ja ikävin) vaihe aidan tekemisessä.

3. Aidan tolpitus

Tee ensiksi tolppajakomitta. Eli katkaise jostain laudasta, lankusta tai riu'uistasi tolppien välimitta. Se on yleensä 1,1m. Eli se on etäisyys  yhdeltä tolppaparilta seuraavalle tolppaparille. Kirjoita vielä sen mitan kylkeen "JAKOMITTA" niin se ei sekaannu mahdollisiin muihin riu'un tai laudan pätkiin joita aitatyömaalla on.

Seuraavaksi pystytä aidan päätyyn 2 tolppaa rinnakkain. Yleensä ne saa pystytettyä kun tekee rautakangella niille reiät maahan noin 30cm:n syvyyteen. Seiväsparin väliin jätetään sellainen väli että aitariu'ut mahtuvat niiden väliin. Tolpanreiät voidaan tehdä hieman vinoon ulospäin jolloin rako on leveäpi ylhäällä. Aidan rakentuessa tolpat jännittyvät lähemmäksi toisiaan.

Tolppapareja on aluksi hyvä laittaa pystyyn jonkin verran enemmän kuin aidan parisuus on. Esimerkiksi jos tehdään 5-parista aitaa niin tolppapreja asennetaan ainakin 5 paria valmiiksi ennen kuin niihin aletaan asentaa riukuja. Kun tolppaparit on pystyssä niin merkitään ainakin aluksi niihin aidan korkeus. Vahvasti voi suositella että aidan korkeus lähtökohtaisesti on 1,2m tai alle. Korkeampi aita ei ole hyvän näköinen ja se kaatuu helposti myöhemmin.

3) Riukujen asennus

Aidan aloituskohtaan voidaan ensiksi laittaa kivi jota vasten alin aitariuku tulee vinoon. Kun sinulla on jo merkittynä aitatolppiin aidan korkeus niin jaa ensimmäiseen tolppariin mitalla tai merkintäviivoilla riukuväli tasan, esim. jos teet 5-riukuista aitaa niin riukuväli on 1,2m/5=24cm. Sitten alat laittaa riukuja tolppien väliin samalla kaltevuudella ja tasavälillä.

Ensimmäinen tarkastuspiste on kun olet laittanut ensi kertaa ylimmän riu'un paikoilleen. Sen tulee silloin olla ylimmältä kohdaltaa 1,2m maasta ja alin kohta on parisuutta osoittavan tolppaparin välissä maassa. Esim. kun teet 5-parista aitaa niin ylin tolppa tulee 5.:nnen tolppaparin väliin, kts. kuva yllä.

Nyt jatkat samalla tavalla eteenpäin. Pidä tarkkaa huolta seuraavista 4:stä asiasta niin onnistut:

-tolppaväli on aina sama (suositus 1,1m)

-aidan korkeus on aina vakio (suositus 1,2m)

-riukujen kaltevuus ja väli pysyvät samana (parisuus ei muutu)

Ihan aidan lähellä ei näe mahdollisia virheitä, aidan kaltevuus tai riukujen väli muuttuu helposti vähitellen ja sitä ei huomaa. Hyvä vinkki on se että säännöllisesti käy katsomassa aitaa hieman etäämmältä. Jos aidan tekee ruuvein niin sitä on helppo korjata heti.

Päivän päätteeksi aitatolpan juuret voi käydä läpi niin että tiivistää maan ensi saappaan kantapäällä ja sitten rautakangella. Voi myös laittaa sopivan kokoisia kiviä tolppien juuren ympäri ja kiilata ne syvemmälle. Näin tolpat tulevat tiukasti maahan. Maastosta, maaperästä ja tilanteesta riippuen aitaan voidaan myös lisätä ns. varatolppia viistoon ylimmän riu'un alle vuorotellen molemmille puolille. Siten aita on tukeva ja ei heilu. Viistotukia voidaan myös lisätä vuosien päästä mihin on tarvis.

Kallioselle paikalle tai kiviseen maastoon tolpat saa asennettua kivijalan tai kivipedin avulla.

bottom of page