top of page

Aita-aineet

Täällä on kaikki mitä tarvitset perinteisen aidan tekemiseen. Aita-aineet on sesonkituote, niitä voi tehdä vain talvella ja keväällä ne myydään joskus nopeastikin loppuun. Ota siis yhteyttä jo talven aikana tai tilaa/varaa nyt ensi vuodeksi!

NYT UUTTA TULOSSA: TARJONTAAMME ON TULOSSA HALKAISTUT AITARIU'UT: OTA YHTEYTTÄ, ENNAKKOTILAA! Näillä rakennat viisto-, piste- tai pistoaitaa eli aidasaitaa, juoksuaitaaa, panenta-aitaa, pintaaita, suolsoaitaa, suoltoaitaa ja särentäaitaa, millä nimellä sitten sitä kutsutaankin eri puolilla Suomea.

DSC06824.JPG
DSC00187.JPG

Aitatolpat

Aitatolppamme tehdään hämäläisestä kuusesta. Korjaamme niitä tyypillisesti tiheän kuusikon aluspuista kevättalvella. Kuorimme ne koneella aurinkoisina kevätpäivinä metsän reunassa. Siinä ne saavat kuivaa auringossa ja tuulessa luonnollisesti. Halkaisija 2-12cm; pituus tyypillisesti1,8-2,5m. Yleisimmin teroitettu toisesta päästä, voidaan myöskin viistää tai katkaista päät suoraan, riippuu millainen maaperä pystytettävän aidan kohdalla on. Voimme ottaa huomioon myös toivomuksesi kun otat yhteyttä talvella ajoissa.

Aitatolpat hiillostettuna

Tolppien hiillostus on käytännössä koeteltu ja hyväksi havaittu tapa pidentää olennaisesti tolppien ja samalla koko aidan kestoikää. Monestihan aitatolpat lahoavat muutoin noin 10cm maanpinnan yläpuolelta. Hiillostamme tolpat noin 50cm teroitetusta päästä jolloin hiilostus tulee valmiissa aidassa riittävästi maan pinnan yläpuolellekin. Hiillostus on täysin myrkytön tapa, sen kehittivät kaiketi intiaanit ja japanilaiset ovat käyttäneet samankaltaista Shou-Sugi-ban -tekniikkaa.

DSC07465 (Large) (1).JPG
DSC03096 (Large).JPG

Aitatolpat tervattuina

Tervaus on Suomessa hyvin perinteinen tapa suojata puupintoja. Terva estää puun halkeilua ja vettymistä ja muodostaa puun pinnalle suojaavan kalvon. Samalla terva päästää puussa olevan kosteuden haihtumaan ja ehkäisee puun homehtumista ja lahoamista. Lisäksi monet pitävät tervan tuoksusta.

DSC05811 (Large).JPG

Aitariu'ut

Aitariukumme on hämäläistä kuusta. Kuusikon sisällä kasvaneena se on pitkää, melko tasavahvaa. Korjattu metsästä kevättalvella jolloin sen kosteus on minimissään. Konekuorittu keväällä. Riukujen halkaisija tyypillisesti 2-10cm ja pituudet 2-5m. Myös muita halkaisijoita tai pituuksia saatavissa kun otat ajoissa talvella yhteyttä. Eri alueilla Suomessa on hyvinkin erilaisia aitamalleja niinkuin valokuvistamme voit nähdä.

DSC05811 (Large).JPG
bottom of page